Pieczony omlet marchewkowo-jabłkowy
Mamy niedzielę, pogoda nie rozpieszcza, ale
przynajmniej jest czas żeby zaserwować sobie pyszne śniadanko. Mam dla
was super propozycje, na mega pyszne, proste i szybkie śniadanie, a jest
to pieczony omlet marchewkowo-jabłkowy. Jeśli jesteście ciekawi jak go
wykonać zapraszam do dalszego czytania w którym znajduje się przepis na
moje dzisiejsze cudo.
Składniki:
- Jajko
- Marchew
- Jabłko
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka otrąb żytnich
- 1 łyżka waniliowego proszku budyniowego bez cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Aromat waniliowego
- 1/3 szklanki mleka/wody
- Ewentualnie mrożone owoce u mnie dzisiaj borówki i maliny
Sposób przygotowania:
- Ustawiamy piekarnik na temperaturę 200° (ja piekłam z termoobiegiem)
- Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy białko w misce z odrobina soli na sztywna piane
- Do osobnej miski na grubych oczkach trzemy marchewkę oraz jabłko
- Powoli dodajemy starta marchew oraz jabłko do ubitego wcześniej białka i delikatnie mieszamy
- Do masy dodajemy żółto, wodę, aromat, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i wszystko mieszamy
- Przekładamy do niezbyt dużego naczynia posypujemy mrożonymi owocami , wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20/25 minut
Omlet
jest chrupiący po bokach a w środku bardzo wilgotny. U mnie oczywiście
obowiązkowo do śniadanka zielona herbatka. Uwielbiam takie późne, leniwe
śniadania. Mam nadzieję że przepis przypadnie wam do gustu i
wykorzystacie go w swojej kuchni. A tymczasem życzę Wam miłej
niedzieli!
Komentarze
Prześlij komentarz